Ei gent! Si us agrada la ciència ficció i us venen preguntes com si realment les persones podrien tenir superpoders, com seria fer servir els poders en la societat i si la vida seria més fàcil amb ells, aquí teniu un canal de youtube on fa un anàlisi de la ciència ficció des de un punt de vista científic.
domingo, 26 de enero de 2014
Magneto, realitat en un futur o ficció?
Magneto és un dels personatge de ficció més poderosos. Ell sol domina l'electromagnetisme, una de les quatre forces fundamentals de l'univers. Creieu que és, o serà, possible tenir aquest superopoder sense haver de ser un muntant?
Aquí una hipòtesi i una possible solució.
Aquí una hipòtesi i una possible solució.
miércoles, 22 de enero de 2014
Ciència i armes
Des de sempre la ciència i la tecnologia han servit de punts de partida per fer creacions d'ús militar. Un clar exemple és el de la bomba nuclear. No obstant, no tothom és capaç de poder crear una bomba atòmica a la seva llar... però, hi han armes que si que es poden construir manualment a la teva casa.
Aquí tenim un exemple d'un arma de foc senzilla i només amb el material necessari i un coneixement de les propietats físiques dels materials. Hi ha diferents variants de com fer un canó de Gauss i diferents models. Seguidament, teniu un vídeo que mostra com funciona.
I aquí una molt bona explicació. NO PRENEU MAL!!!
martes, 21 de enero de 2014
SIMULADORS!
lunes, 13 de enero de 2014
El ciclotró i el sincrotró
La radiació del ciclotró té aplicacions a la física, la química i a la biologia i la medicina. Les seves aplicacions pràctiques són molt variades, des de dissenyar objectes petits fins a la fabricació de medicaments. En el següent vídeo trobareu (en anglès) una petita història de com va ser creat i algunes de les seves aplicacions. Es pot dir que el ciclotró és el precursor del sincrotró.
A Europa hi ha uns 20 sincrotrons però l'ALBA, a Cerdanyola del Vallès, és l'únic per sota de la línia Paris-Trieste.
ALBA és el nom del Laboratori de Llum de Sincrotró que s'ha posat en funcionament a Cerdanyola del Vallés. Aquesta font d'última generació funciona com un microscopi gegantí que permet descobrir els secrets d'àtoms i molècules. Donarà serveis a investigadors i empreses d'alta tecnologia.
Un sincrotró és un accelerador de partícules. Un canó d'electrons produeix un feix inicial que s'accelera en el sincrotró fins a velocitats properes a la llum.
Un cop accelerats, els electrons s'injecten en un anell d'emmagatzematge. Allí circulen durant hores amb una energia que es manté constant mitjançant cavitats de radiofreqüència.
Quan els electrons que circulen per l'anell descriuen una corba, emeten llum de gran intensitat, a longituds d'ona que van d'allò visible als raigs X. Aquesta llum és molt focalitzada, polaritzada i s'emet en forma de pulsacions, com el flaix d'una màquina fotogràfica.
La radiació emesa, o llum de sincrotró, es direcciona cap a les estacions de treball on els usuaris la podran fer servir per a les seves investigacions.
La radiació de sincrotró es pot fer servir en molts camps de recerca: des de la física i la química fins la medicina o la biologia. Les seves aplicacions industrials són molt variables. Es pot fer servir per fabricar objectes molt petits, dissenyar fàrmacs o desenvolupar nous materials per a la indústria.
Aplicacions de major impacte:
- Biologia molecular: per estudiar les proteïnes i els virus i ajudar a dissenyar nous fàrmacs.
- Teràpia mèdica: els raigs X que emet un sincrotró poden tenir aplicacions en la imatge mèdica i en determinades teràpies.
- Ciències ambientals: per determinar l'estructura dels contaminants.
- Ciències dels materials: per estudiar les seves propietats.
La regla de la mà dreta
El moment dipolar magnètic no és tan difícil com sembla.
Feu una ullada a l'enllaç que us proposem. Plantegeu els possibles dubtes que puguin sorgir.


.jpg)
Electromagnetisme, de l'A a la Z
Avui us fem arribar una presentació molt completa sobre l'electromagnetisme. Esperem que us sigui útil.
domingo, 12 de enero de 2014
Electromagnetisme
Aquí trobareu una presentació en powerpoint sobre el tema de l'electromagnetisme. S'hi inclou un vídeo de youtube força interessant.
sábado, 11 de enero de 2014
Ciència i esport
Sport Science és un programa de televisió molt dinàmic on fan estudis científics sobre quelcom relacionat amb l'esport. Si us agrada la ciència i l'esport, aquest és el vostre programa.
Aquest programa ho podeu trobar tant en català com en anglès. Escolliu vosaltres si voleu també practicar una llengua extrangera. Disfruteu!!
Aquest programa ho podeu trobar tant en català com en anglès. Escolliu vosaltres si voleu també practicar una llengua extrangera. Disfruteu!!
jueves, 9 de enero de 2014
David Saltzberg
David Saltzberg és un dels responsables gràcies als quals les sèries de televisió i les pel·lícules no tenen errades catastròfiques, en l'àmbit científic. Aquest físic és l'encarregat de la famosa sèrie de televisió The Big Bang Theory, per exemple.
En aquest enllaç podeu trobar una entrevista a en David Saltzberg que serveix, a més de conèixer el món de la televisió i saber més sobre aquesta curiositat, per practicar idiomes. Disfruteu!!
En aquest enllaç podeu trobar una entrevista a en David Saltzberg que serveix, a més de conèixer el món de la televisió i saber més sobre aquesta curiositat, per practicar idiomes. Disfruteu!!
martes, 7 de enero de 2014
Ciència i musiqueta
Estudiar amb música diuen que té els seus beneficis, però si la cançó està relacionada amb al ciència... amb això si que es guanya!!
domingo, 5 de enero de 2014
Exercicis!!!!
Aquí teniu un enllaç molt útil per repassar i fer exercicis que no podrem fer a classe per falta de temps. Per resoldre les diferents qüestions podeu utilitzar els apunts de classe i el llibre de text. Resoldrem els dubtes en una propera sessió de classe. Espero que en feu un bon ús. Disfruteu!!
viernes, 3 de enero de 2014
Dubtes de significats?
UNA DE FRASES
"Dios dirige el electromagnetismo los lunes, miércoles y viernes mediante la teoría ondulatoria, y el demonio lo dirige mediante la teoría cuántica el martes, jueves y sábado." Lawrence Bragg.
Cycclone i the tesla roadster
Una mica d'informació extra i coneixement no convencional de l'aula ;-) Disfruteu!!
I si us agraden els cotxes i la ciència, aquí teniu el vostre mòdel idoni:
I si us agraden els cotxes i la ciència, aquí teniu el vostre mòdel idoni:
Benvinguts!
Salutacions a tots i totes!
Primer de tot, donar-vos la benvinguda a aquest blog. Espero que us sigui útil i que hi trobeu un espai on satisfer la vostra curiositat per la física. Es tracta de posar i proposar recursos, curiositats, eines i enllaços que facin l'estudi de la física una mica menys feixuc.
Aquesta web o espai virtual serà utilitzada com a eina de treball i suport per als temes que tractem a classe. Aquí trobareu també bateries d'activitats, tant de repàs com d'ampliació. A més a més, trobareu enllaços del vostre interès com per exemple, alguns vídeos, alguns reportatges, documentals, articles de caire científic, etc.
Així que benvinguts i gaudiu de la ciència!!!
Suscribirse a:
Entradas (Atom)